• Verena Fuglestad

Familiebilder ved stranda - tips og triks


September var en hel unik måned i Norges klima. Så mye sol og varmt husker jeg ikke vi hadde før. Og da blir det mange som fikk lyst til strandbilder. Jeg skrev tidligere at det er best å ta dem når det er overskyet, men her var det lite valg. Da satset vi på solnedgang. Vi startet kl.6, men da var det fortsatt for mye sol, så fikk vi begynne ved de fine sanddyner dekket med gress. Bildene ved stranda ble tatt rund kl 7, og fortsatt var det litt mye sol, men men.

Når det gjelder eksponering, er det lite bruk for de store åpningene a la 1,4 eller 2,8 akkurat på stranda, da det er litt fint å vise naturen på bildet. I tillegg er det ofte ikke mulig å åpne opp så enormt mye pga altfor mye lys og ganske høy lukkertid. Det er fortsatt mye vits å ha med seg et bra objektiv, for som regel fotograferer man mot sola. Akkurat dette å fotografere mot sola er et svart vanskelig motiv, og et bra objektiv vil handtere høy kontrast og reflekser mye bedre enn kit linsa. - linsa som kom sammen med kamera da du kjøpte det I denne serien brukte jeg min Canon Eos 5 MKIII og Canon 24-70 2,8 L USM II. Nå, dette er ikke min favoritt objektiv når det gjelder store kontraster og motlys, men det er fortsatt min lens to go når det gjelder strandbilder. For av alle ting, skal man ikke skifte objektiver så ofte på sandstranda, siden det er lett å få sanden inni kamera.

Korrekt eksponering i motlys er ikke bare bare. Jeg har lært å zoome inn på himmelen vekk ifra sola, og så bruke blits til å lyse opp mine modeller. Her brukte jeg min Metz 64-1 for Canon. Jeg er ikke spesielt glad i blitsbilder, men når må man, da må man.

Og sist, det er absolutt et must å begynne å fotografere i Manual mode "M". De kan høres skremmende ut, men det er mye, mye enklere en man tror. I dag koster det ingenting å prøve seg fram, siden vi ikke bruker film lenger. Til de som vil vil lære seg til å fotografere på M, anbefaler jeg "Understanding Exposure, 3rd Edition: How to Shoot Great Photographs with Any Camera" av Bryan Peterson. Jeg har selv brukt den da jeg startet min fotoeventyr, og synes at det er en meget god referansebok til å ha uansett. Mange gode tips til de som er interessert i natur og macro bilder. Jeg tror jeg så en norsk oversettelse av boka på JapanPhoto i Sandnes.

Men nå, litt om den serie som kommer. Med denne familien ble det feeling med en gang . Vi ble fort sympatiske til hverandre og ved fotograferingen hadde jeg følelsen av å befinne meg sammen med venner. Jeg elsker jobben min. Jeg tenker på den hver dag - nesten hver dag ihvertfall. Alle de gode mennesker jeg treffer, og de positive og varme følelsene de gir meg... Det er en ære for meg å komme så nær til deres privatliv, og med min jobb vise frem de følelsene som de deler og knytter dem.

Her er jeg imponert av resultatet. Det er min jobb, og jeg er som regel meget kritisk mot alt jeg gjør, men her er jeg fornøyd. Håper at de er oså....

Enjoy!

Verena

#familie #familiefotograf #familiefotografering #familiebilder #familiebilde #stranda #strand #solastranden #solastranda #utebilder

223 views0 comments

© 2016 Fotograf Verena Fuglestad

C4F6E1ED-58E7-4724-929A-2CB0D4A93B66.jpe